Wat is scrum
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is scrum en hoe pas je het toe?

Werken volgens de scrum methode is populair en bijna niet meer weg te denken uit de IT-branche. Ook in de .NET vacatures op onze websites is de term ‘scrum’ veelvoudig te vinden. Maar wat is scrum en hoe werkt het? Wij leggen het je uit!

De scrum methode, kort uitgelegd

Je kunt scrum simpelweg zien als een effectieve en flexibele manier van werken. Het is dus een werkmethode of in dit geval een framework die ervoor zorgt dat een team op een productieve en gestructureerde manier projecten kan aanpakken. Zo worden eventuele problemen snel getackeld en risico’s beperkt. Scrum is vooral nuttig voor complexe projecten, waarvoor je geen detailplanning kunt maken en dit is waarom:

Volgens de scrum methode werk je in een zelfgeorganiseerd multidisciplinair team aan een product aan de hand van korte ‘sprints’ van één tot vier weken. Het doel van zo’n sprint is dat je toewerkt naar een tussenproduct. Deze wordt gepresenteerd aan de stakeholders (bijvoorbeeld de klant of eindgebruiker) en deze geven hun feedback. Deze feedback wordt meegenomen naar de volgende sprint. Zo heb je concrete en korte termijn doelen, doe je geen onnodig werk en tackel je problemen en risico’s vroegtijdig. Het voordeel voor de klant is dat je zo niet maanden lang op je product hoeft te wachten, maar dat er al snel een werkend (tussen)product is.

Elke sprint bestaat uit standaard bijeenkomsten (events). Zo maak je voorafgaand aan elke sprint een sprintplanning, houd je een daily stand up met het team om elkaar kort bij te praten, heb je een review moment met de stakeholders en evalueer je het product.

De geschiedenis van scrum

We gaan even terug in de tijd om de oorsprong van scrum te bespreken. In de vroege jaren 90 presenteerden Jeff Sutherland en Ken Schwabers de scrum methode tijdens de Oopsla Conferentie in Texas. Ze presenteerden hier als twee ware IT’ers hun successen met deze werkmethode uit eigen ervaring. Scrum werd daarom voorheen vooral binnen de softwareontwikkeling gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken veel diverse sectoren de methode voor hun projecten.

Een leuk weetje is dat de term ‘scrum’ is afgeleid van de sport Rugby. In 1986 brachten de management wetenschappers Takeuchi en Nonaka een paper uit waarin ze het hadden over de essentie van teamwork. Ze onderzochten dat in de ontwikkeling van een complex product je een optimaal resultaat behaalt als je als team korte termijn doelen stelt. Door tussentijds te evalueren en transparant te werken beperk je risico’s en tackle je problemen vroegtijdig. Ze verwezen hier vaak naar de sport ‘rugby’, waarbij scrum een manier is van spelhervatting. Even de hoofden bij elkaar voor een moment van reflectie, net zoals bij scrum als werkmethode.

De rolverdeling binnen het scrum team

Een scrum team functioneert goed als alle mensen binnen het team hun taak weten en hun werk goed kunnen doen. Logischerwijs bestaat zo’n team grotendeels uit ontwikkelaars die gezamenlijk 80% van het eindproduct produceren. Een belangrijke schakel tussen de stakeholders en dit ontwikkelteam is de Product Owner. Deze draagt grote verantwoordelijkheid over het product en zorgt ervoor dat de wensen van de klant of stakeholders worden vertaalt naar actiepunten voor het ontwikkelteam. Daarnaast bepaalt de Product Owner de prioriteiten en hakt hij of zij waar nodig knopen door. Boven het ontwikkelteam staat dan nog de Scrum Master. Deze bepaalt het proces, zorgt voor overzicht en een goed werktempo en dus al met al voor een goed functionerend team. Je kunt de Scrum Master ook wel zien als een soort team coach

Geschikt voor elk project?

Naar aanleiding van de hierboven benoemde kenmerken van scrum kun je je ongetwijfeld inbeelden voor welke projecten deze methode werkt. Er zit vaart achter een scrum proces en zo’n proces is dan ook echt gefocust op ‘getting things done’. Dit is voordelig, maar daarom voor sommige projecten niet haalbaar. Als er bijvoorbeeld veel denkwerk nodig is voor een project of als een klant lang doet over het doorhakken van knopen is scrum niet effectief. Doorpakken is key!

Er staan echter veel voordelen tegenover: Allereerst natuurlijk de productiviteit van het team: Iedereen wordt betrokken bij het plannen, de taakverdeling, de uitvoering en het tackelen van problemen. Dit zorgt voor een prettige balans. Ook wordt er binnen scrum altijd rekening gehouden met belangrijke zaken die tussendoor komen. Omdat hier rekening mee is gehouden, levert het geen extra stress of werkdruk op. De sprints werken daarnaast niet alleen fijn voor de Developers, maar ook voor de klant. Deze hoeft niet maanden te wachten op een release, maar krijgt tussenproducten die al werken en die zorgen voor een heads-up. Doordat je de eindgebruiker tussendoor deel laat maken van de evaluatie, werk je extra efficiënt. Al met al maak je zo de aansluiting op de wensen van je team, je klant en doelgroep een stuk makkelijker.

Wil jij als .NET Developer aan de slag bij een bedrijf bij jou in de buurt die volgens de scrum methode werkt? Check dan even ons brede vacatureaanbod of neem direct contact op met een van onze Consultants.

Meer artikelen