Inhouse werken, detacheren, of consulteren?


Iedere ITer die met een recruiter in aanmerking is gekomen heeft vast een keer de vraag gekregen waar zijn of haar voorkeur naar uit gaat: inhouse werken of bij een detacheringsbureau of consultancypartij aan de slag gaan. Maar wat het precies allemaal inhoudt en wat de verschillen zijn is voor velen nog onduidelijk. Daar willen wij met behulp van deze blog verandering in brengen!

Allereerst wat algemene informatie. Contractueel gezien maakt het geen verschil of je inhouse aan de slag gaat of bij een detacheerder of consultancypartij werkzaam bent. Alle drie deze partijen kunnen jou een (vast) dienstverband aanbieden. De werkzaamheden verschillen natuurlijk wel, dus zullen wij deze één voor één voor je uitzetten.

Van inhouse tot flexwerken!

In-house – binnen/vanuit een bedrijf of organisatie(Collins English Dictionary, 2012)

Inhouse werken is allang niet meer zo ‘inhouse‘ als dat het vroeger was. Destijds werkte iedereen dagelijks vanachter hetzelfde bureau en altijd vanuit hetzelfde pand. Inhouse werken was dus letterlijk intern werkzaam zijn bij een werkgever op kantoor. Inmiddels is er veel meer mogelijk. Zo is het, inmiddels populaire, flexwerken ontstaan. Hierbij kun je flexibel en grotendeels zelfstandig je werktijden en -locatie bepalen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door werken in de Cloud. Je hoeft alleen nog maar in te loggen in het systeem en je kunt werken waar en wanneer je maar wilt.

Waarom valt het dan toch nog onder de categorie inhouse werken? Dit is omdat je werk en werkgever in principe hetzelfde blijven. Jouw kennis en kwaliteiten worden gebruikt ten goede van jouw werkgever en zijn/haar producten en projecten.

Wanneer spreken we van detachering?

Detachering; arbeidsrecht – loondienst elders vervullen dan bij de werkgever zelf (Lycaeus Juridisch Woordenboek, 2001-2005).

Net zoals bij een inhouseclub krijg je bij een detacheerder een contract aangeboden. De detacheerder leent jou vervolgens op tijdelijke basis uit aan verscheidene opdrachtgevers die intern extra kracht kunnen gebruiken. De detacheerder verzorgt, naast geschikte opdrachten, ook je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan je salaris, maar ook aan opleidingsmogelijkheden.

Werkend via een detacheerder zul je merken dat je projecten, producten, klanten en bovenal technieken veel zal afwisselen. Door deze afwisseling vergroot je al snel je expertise en groeit je kennis gestaag door. Wanneer jij via een detacheerder aan de slag gaat zal je zeer divers werk verrichten wat vaak weer voor veel uitdaging zorgt.

Wat is consultancy?

Consultancy; de praktijk van het geven van deskundig advies binnen een bepaald gebied (The Consultancy Group, z.d.)

Waar detacheerders extra interne kracht bieden op hetzelfde vakgebied, bieden consultants juist nieuwe kennis en expertise aan. Een consultant geeft dus professioneel advies binnen een bepaald gebied. Om deze reden is het belangrijk dat de consultant alle ins en outs weet van zijn/haar vakgebied. Als consultant ben je van A tot en met Z betrokken bij de projecten. Je geeft hierover advies en stuurt waarnodig het team aan. Om deze redenen moet een consultant op communicatief gebied sterk in de schoenen staan en ten alle tijden het overzicht kunnen behouden. De klant wordt door de consultant geïnformeerd en opgeleid, zodat deze de consultant op den duur niet meer nodig heeft.

Wat pas het beste bij mij?

Dat ligt natuurlijk volledig aan jouw wensen. Wil je graag met een vaste ploeg mensen samenwerken binnen een vertrouwde omgeving? Dan past inhouse bij jou. Wil je liever met veel verschillende mensen en opdrachten aan de slag? Dan ben jij beter af bij een detacheerder. Ben jij iemand die graag zijn/haar expertise overbrengt aan anderen en is uitleggen een van jouw sterke kanten? Wellicht is consultancy dan hetgeen jij zoekt! Waar je voorkeur ook ligt, wij kunnen je er mee helpen!