ASP.NET Core vs ASP.NET Framework MVC
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

ASP.NET Core vs ASP.NET Framework MVC

In 2016 verving Microsoft zijn oude ontwikkelplatform .NET Framework door een nieuwe versie: .NET Core. Met deze ontwikkelingen kwam ook nieuwe framework ASP.NET core. In deze blog lees je de strijd tussen ASP.NET Core vs ASP.NET Framework MVC

Wat zijn ASP.NET Core en ASP.NET MVC? (for dummies)

Als er één naam is die mensen koppelen aan computers, dan is het wel Microsoft. Sinds jaar en dag zijn de besturingssystemen die Microsoft voor de pc ontwikkelde populairder dan alle andere samen. Van MS-DOS in de jaren ‘80 tot Microsoft Windows 11 vandaag in 2022. In december 2021 draaide 69,91% van alle computers wereldwijd op Windows.

Oorspronkelijk bood Microsoft daarom een lange tijd een ontwikkelplatform voor programmeurs aan dat zich specifiek richtte op de eigen markt: Windows applicaties. Maar, de komst van mobiele apparaten veranderde het digitale landschap. Tegenwoordig wordt het internet namelijk vaker gebruikt door mobiele apparaten dan door ‘ouderwetse’ computers.

Microsoft heeft zich op deze ontwikkelingen aangepast. In 2016 verving het zijn oude ontwikkelplatform .NET Framework door een nieuwe versie: .NET Core. Met de geboorte van het open-source platform .NET Core kwam ook het framework ASP.NET Core ter wereld. Hiermee zijn webapplicaties te bouwen voor alle besturingssystemen, ongeacht of dit nu Windows, Linux of MacOS is.

Wat is een framework?

Een framework is in simpele bewoording het skelet waarop een applicatie wordt uitgebouwd. Het is de basisstructuur van een applicatie die door de implementatie van extra tools op een overzichtelijke, snelle en gemakkelijke manier aan te passen is.

Het ASP.NET Core framework is een framework dat zich specifiek richt op de ontwikkeling van webapplicaties. Binnen dit framework is er standaard ondersteuning voor ontwikkeling via het MVC design pattern. Bij het gebruik van het MVC design pattern wordt het ontwerp van een complexe applicatie opgesplitst in drie richtingen. Het Model dat bepaalt wat de datastructuur is, View waarin wordt vastgelegd hoe informatie wordt weergegeven en de Controller waarin alle logica van een applicatie wordt verwerkt.

ASP.NET MVC Framework is het framework dat werd gebruikt voor het bouwen van webapplicaties volgens het MVC design pattern, maar dan alleen voor Windows servers, in combinatie met de oude versie van .NET. Nu heet het ASP.NET Core MVC.

Waarom wordt ASP.NET Framework MVC steeds minder gebruikt?

Ondanks de komst van ASP.NET Core in 2016 is de ontwikkeling van ASP.NET MVC Framework toch nog een tijd actief voortgezet. Door de lange geschiedenis van dit framework zijn er nog steeds veel applicaties voor Windows die oorspronkelijk in ASP.NET Framework MVC, op het oude .NET platform gebouwd zijn. Met name voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze applicaties, is het niet wenselijk of zelfs haalbaar om ‘even’ over te stappen naar de compleet nieuwe versie.

In november van 2018 viel dan toch het doek voor ASP.NET Framework MVC. De ontwikkeling is definitief stopgezet en ondersteuning vanuit Microsoft is dus niet langer beschikbaar. Wel heeft Microsoft duidelijke documentatie beschikbaar gesteld over de migratie van ASP.NET Framework applicaties naar ASP.NET Core.

Wat is er nieuw in ASP.NET Core?

Met het open-source maken van .NET Core is er op github voor elk bijbehorend project, inclusief ASP.NET Core, een actieve repository terug te vinden. Zo worden er dagelijks bugs gefixt, optimalisaties aangebracht en wordt er gewerkt aan de komende releases.

Om cross-platform ondersteuning te bieden kan er worden geprogrammeerd met de talen C# en F# in Visual Studio, Visual Studio for Mac of Visual Studio Code. De .NET SDK beschikt ook over een Command Line Interface. Docker-images zijn beschikbaar en ASP.NET Core Apps kunnen ook met behulp van Docker makkelijk worden deployed.

ASP.NET Core integreert naadloos met verschillende client-side frameworks en libraries zoals Blazor, Angular, React (met of zonder Redux) en JavaScript Services.

Het is mogelijk om meerdere verschillende versies van ASP.NET Core te installeren per machine; erg handig als niet elke applicatie waar je aan werkt is opgezet in dezelfde versie. Door side-by-side versioning is het ook eenvoudiger geworden om te testen of een update de functionaliteit van je app beïnvloedt.

ASP.NET Core – de keuze voor cross-platform

Waar Microsoft zich vroeger nog voornamelijk richtte op het eigen platform is er een flinke aardverschuiving geweest. Met de keuze voor zowel open-source als cross-platform ontwikkelen is er een flexibiliteit ontstaan die voorheen ontbrak. ASP.NET Core is een framework geworden waar elke markt mee bediend kan worden. .

Dit maakt het .NET platform ineens een directe concurrent van andere cross-platform alternatieven zoals Java. Daarnaast kunnen microservices van het .NET platform steeds beter gemixt worden met Ruby en Java. Bovendien is ASP.NET Core ook open-source en komt input voor de toekomst van het platform niet alleen meer vanuit Microsoft, maar ook vanuit de community en andere grote software development bedrijven zoals Red Hat en Google.

Nieuwsgierig naar onze ASP.NET Core of ASP.NET MVC vacatures? Check dan hier!

Meer artikelen