Een sollicitatiebrief opstellen


Jouw ideale sollicitatiebrief opstellen? Met deze tips heb snel een goede brief op papier staan!

Sollicitatiebrief opstellen: starten!

Waarom stuur je een sollicitatiebrief? Omdat je die leuke functie die je hebt gezien ook wil krijgen natuurlijk! Maar wat moet je schrijven en hoe vertel je dat jij de beste bent? Dat is altijd moeilijk. Besef dat je sollicitatiebrief jouw motivatie moet weergeven voor de functie. Waarom wil je de baan en waarom moeten ze jou uitnodigen? Hier volgen enkele tips…

Sollicitatiebrief opstellen: val op!

In de eerste alinea geef je aan waar je naar solliciteert. Begin je brief nooit met ik, dat staat niet netjes. Schrijf niet vanuit jouw perspectief, maar richt de brief aan de manager. Hij zoekt een probleemoplossende .NET developer, daarom ontvangt hij de brief. Vertel dus nooit dat je de brief schrijft, maar men ontvangt hem. Dat geeft al een goed uitgangspunt. De eerste alinea is bedoeld om de aandacht te trekken. Doe dat dan ook! “Jullie zoeken een communicatieve .NET developer met humor? Ik maak graag met iedereen een praatje!” Pak een eis uit de vacature en plak de functie plus jezelf hieraan vast. Dat maakt al een goede indruk.

Gebruik de tweede alinea om aan te tonen waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Noem een voorbeeld uit jouw werkverleden waaruit blijkt dat je goed bent in je vak. Pas dit toe op de functie waar je naar solliciteert en je scoort nog beter. Vergeet niet jezelf aan te prijzen als persoon zelf, maar houdt het wel bescheiden.

Sollicitatiebrief opstellen: nodig jezelf uit!

Knal eruit met een leuke afsluiter. “Wanneer u bent overtuigd, kom ik graag eens langs voor een oriënterend gesprek. Wacht niet te lang over een week bel ik u.” Na bellen is altijd goed, je gaat toch niet wanhopig wachten tot je iets hoort? Succes met je sollicitatiebrief, vergeet niet een second opinion te vragen om de spelling te checken!