freelancen naast vaste baan
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Freelancen naast vaste baan, kan dat?

Wellicht heb je er weleens over na gedacht, freelancen naast je huidige baan als .NET Developer. Maar, kan dat zomaar en welke voordelen en risico’s zijn daaraan verbonden? Wij brengen alles voor jou in kaart, dus lees snel verder!

Combineren kun je leren!

Freelancen combineren met je huidige baan kan, maar vergt vooral veel planning en structuur. Als freelancer heb je natuurlijk de vrijheid om je eigen uren in te delen en bepaal jezelf hoeveel freelance klussen je oppakt. Het is vooral belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je huidige werkgever en misschien nog wel belangrijker, met jezelf. Veel mensen kiezen voor een constructie als deze als ze beginnen aan een carriere als freelancer. Zo behoud je je vaste inkomsten, pensioensopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere vormen van zekerheid, maar kun je onderzoeken of het freelancen iets voor jou is.

Andere voor- en nadelen

Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om te werken van waar je ook maar wilt, wanneer jij dat wilt. Of je nou op het zonnige Aruba zit, in je eigen achtertuin of op een piste in Oostenrijk, als freelancer is bijna alles mogelijk. Flexibiliteit en vrijheid zijn dan ook de voornaamste voordelen die freelancers noemen. Als je daarnaast nog een vaste baan hebt ben je natuurlijk niet volledig vrij om te gaan en staan waar je wilt, dus maak hier concrete afspraken over met je werkgever. De flexibliteit en vrijheid klinken heel fijn, maar zorgen soms ook voor onrus en vergen veel discipline.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat je huidige werkgever al jouw administratie voor je doet. Als startende freelancer moet je dit zelf leren en is het van belang dat je je zaken goed op orde hebt. Als dit nieuw voro je is, maak dan vooral gebruik van de kennis op de werkvloer. Wellicht zijn er collega’s die jou kunnen helpen.

Dat brengt ons bij een ander punt: Collega’s! Of je nou introvert of extravert bent van nature, collega’s zijn een belangrijke factor van je werkplezier. Realiseer je dat je er als freelancer soms ook alleen voor staat, zeker als je je huidige baan al hebt opgezegd. Een team van experts om op terug te vallen kan (zeker als startend freelancer) altijd fijn zijn!

Freelancen naast vaste baan: Toestemming werkgever

Een business starten naast je baan, mag dat zomaar? Het is altijd verstandig om eerst je arbeidsovereenkomst goed door te nemen. Vaak heb je te maken met een concurrentiebeding en andere regels waar je je goed bewust van moet zijn. Bespreek daarom je freelance plannen met je huidige werkgever. Zo voorkom je boetes of misverstanden en kun je duidelijke afspraken maken.

Benieuwd naar meer informatie of ben je klaar om direct als Freelance .NET Developer aan de slag te gaan? Check dan ons vacatureaanbod via onderstaande button of neem direct contact op met onze Consultant.

Meer artikelen