Starten als Freelancer
Blog Geschatte leestijd: 2 minuten

Starten als Freelancer? Houd hier rekening mee!

Steeds meer jonge IT’ers starten na hun eerste baan of zelfs al na hun opleiding als Freelancer. Echter zijn er dingen die je moet regelen of waar je over na moet denken voordat je begint. In deze blog nemen we je mee in alle ins and outs, zodat jij weet waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder!

KvK en Rechtsvorm kiezen

Als freelancer is het voordelig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het is niet wettelijk verplicht, maar het zorgt er wel voor dat je tegen minder administratieve issues aan loopt. Een van de eerste dingen die je dan ook moet doen is het kiezen van een rechtsvorm voor jouw organisatie. De populairste onder de zzp’ers is de eenmanszaak. Deze wordt veelal gekozen, omdat het oprichten van een eenmanszaak simpel is. Je hebt geen startkapitaal nodig, je administratiekosten zijn lager, je hebt vaak recht op zelfstandigenaftrek of andere aftrekposten en je hoeft geen statuten op te stellen. Vervolgens open je je zakenlijke rekening en laat die klussen maar komen!

Gepaste opdrachten vinden

Een van de eerste uitdagingen waar je als freelancer mee te maken krijgt, is het vinden van opdrachten. Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor het genereren van je eigen opdrachten, dus cquisitie wordt een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Gelukkig zijn er diverse platforms en Consultants beschikbaar die je hierbij kunnen ondersteunen. Onze Consultants van .NET Professionals nemen dit aquisitiegedeelte voor jou uit handen. Jij meld je simpelweg gewoon aan voor de klussen die jou interessant lijken en wij doen de rest. Hierdoor kan jij je richten op je core business en binnen no time kun je aan de slag met je eerste klus!

Fiscale verplichtingen

Naast het regelen van opdrachten, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van je fiscale verplichtingen als freelancer. Naast de reguliere belastingen, zoals inkomstenbelasting, moet je ook btw afdragen. Gelukkig is er de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) die van toepassing kan zijn op jouw situatie. Met de KOR hoef je geen btw af te dragen en dus ook niet te factureren aan je klanten. Het kan aanzienlijke je administratieve last verminderen en je financiële situatie als freelancer vereenvoudigen.

Administratie op orde?

Een ander belangrijk aspect waar je als freelancer rekening mee moet houden, is het op orde hebben van je administratie. Als zelfstandige worden er vaak specifieke eisen gesteld aan de documentatie en informatie die je moet bijhouden. Het is essentieel om je inkomsten en uitgaven goed te registreren, zodat je een overzichtelijke administratie hebt en gemakkelijk aan je fiscale verplichtingen kunt voldoen. Overweeg ook het gebruik van boekhoudsoftware of het inschakelen van een boekhouder om je hierbij te ondersteunen.

Het is voor veel freelancers een spannende en uitdagende stap in je carrière. Bereid je goed voor en wees op de hoogste van alle belangrijke aspecten, leg een stevige basis voor succes! Neem de tijd om jezelf te informeren, maak gebruik van de beschikbare middelen en wees niet bang om hulp te vragen.

Lijkt het jou vet om als freelancer te starten of ben je momenteel op zoek naar (een van je eerste) opdrachten? Neem een kijkje tussen onze vacatures en wordt onderdeel van onze freelance pool!

Meer artikelen