Zenuwachtig voor je job interview
Tips Geschatte leestijd: 3 minuten

Zenuwachtig voor je job interview? Dit gaat jou helpen!

Zenuwachtig voor je job interview? Dat is heel normaal, maar daardoor niet minder vervelend. Het zorgt ervoor dat het merendeel van de .NET Developers opkijkt tegen solliciteren. Maar waar komen die zenuwen nu vandaan en misschien nog wel belangrijker, hoe blijf jij ze de baas? Deze tips helpen jou om je zenuwen beter te begrijpen en te controleren. Zo ga jij je gesprek rocken!

Waarom zijn we zenuwachtig voor je job interview?

Zenuwen komen in eerste instantie voort uit angst. In het geval van een sollicitatiegesprek ben je misschien angstig om te falen, de verkeerde dingen te zeggen of juist dicht te klappen. Helaas zit deze angst niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Er ontstaat een keten van lichamelijke reacties die je lastig kunt controleren. Je maakt een teveel aan cortisol en adrenaline aan en beiden veroorzaken stress. Je gaat zweten, je bloeddruk gaat omhoog, je krijgt buikpijn en wordt kortademig. Daarom is het dus belangrijk om je adrenaline niveau te laten dalen,.. ontspan.

Maar vergeet niet, zenuwen zijn niet per definitie slecht. Een bepaalde dosis adrenaline zorgt ervoor dat je scherp blijft en dat je goed kunt presteren onder druk. Je zenuwen onder controle krijgen is dus een must en daar gaan de volgende tips jou bij helpen!

Tip 1: Adem in, adem uit

Probeer je ademhaling te controleren door diep in en uit te ademen. Het helpt hierbij om je armen te spreiden, omdat je lichaam dan een bepaald ontspanningsrespons aanwakkert. Vervolgens kun je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen doen. Bewust ademhalen heeft een gunstig effect op je hartslag en bloeddruk en is iets wat je heel goed kunt trainen.

Tip 2: Kom in actie

De meest makkelijke manier om van je nervositeit af te komen is door in beweging te komen. Natuurlijk kun je je helemaal uitleven in de sportschool, maar gewoon een rondje wandelen of fietsen doet ook zijn werk. Door in beweging te komen kun je je gedachtes even loslaten en stap je letterlijk even uit je hoofd. Je kunt ook een creatief klusje oppakken, zoals breien, tekenen of koken. Zolang je maar even afgeleid bent!

Tip 3: Bereid je goed voor, maar wees ook flexibel

Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. Probeer je dan ook voorafgaand aan je gesprek goed in te lezen en onderzoek alvast de route naar de locatie van het gesprek. Zo kom je niet voor verassingen te staan en weet je hoe laat je moet vertrekken om op tijd aanwezig te zijn. Ook is het goed om het gesprek en de vragen die je verwacht vast te oefenen, maar zorg ervoor dat je alleen de grote lijnen in je hoofd hebt. Zo schiet je niet in de stress als het gesprek net even anders loopt en blijft het spontaan.

Tip 4: Mindset en power pose

Wist je dat je lichaamshouding je gedachtes kan beïnvloeden? Door een krachtige houding aan te nemen, ook wel power pose genoemd, stijgt je testosterongehalte. Met meer testosteron durf je uitdagingen beter aan en kom je krachtiger over. Zet je benen en armen wat uit elkaar, houd je kin omhoog en ontspan je schouders.

Tip 5: Wees eerlijk tegen je gesprekspartner.. en jezelf

Misschien schaam je je voor je angsten en durf je er niet voor uit te komen, maar soms is het juist beter om dat wel te doen. Mochten de zenuwen de overhand nemen, kun je voorafgaand aan het gesprek aangeven dat je wat gespannen bent, zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Wees daarnaast eerlijk tegen jezelf. Waarom ben je zenuwachtig en wat is het ergste dat kan gebeuren? Een baan niet krijgen is niet het einde van de wereld en hoe het ook loopt je bent achteraf altijd een ervaring rijker.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en ga jij ontspannen je gesprek in. Heb je last van sollicitatie-angst? Laat ons je dan helpen! De recruiters van .NET Professionals zijn gespecialiseerd in het begeleiden van .NET developers tijdens het sollicitatieproces.

Meer artikelen