functies binnen .net
Blog Geschatte leestijd: 3 minuten

Functies binnen .NET Development

Misschien heb je de ambitie om als .NET Developer aan de slag te gaan of werk je momenteel als .NET Developer en ben je nieuwsgierig naar een nieuwe stap. Wij hebben daarom de populairste functies binnen .NET development voor jou op een rijtje gezet. Lees hier meer!

Wat doet een .NET Developer?

Zoals de functietitel al doet vermoeden houdt een .NET Developer zich bezig met het ontwerpen, programmeren, testen en verbeteren van software binnen het framework van .NET. Net zoals andere Developers programmeren .NET Developers in een bepaalde taal. Talen die binnen .NET development veelal worden gebruikt zijn ASP.NET, Delphi.NET, Visual Basic.NET, C++ en C#.

Hoe je takenpakket er precies uitziet is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt. Naast het ontwikkelen, programmeren en onderhouden van websites, interfaces, apps en andere online systemen houd je je bijvoorbeeld bezig met het implementeren en testen van je werk. Ook ontwikkel je soms nieuwe technieken of sta je in contact met de klant. Als je meer wilt lezen over de dagelijkse werkzaamheden van een .NET Developer vind je hier meer informatie.

Wat doet een IT Manager?

Een IT-Manager is degene met een leidinggevende rol op de IT-afdeling. Hij plant de projecten, staat nauw in contact met alle betrokken en overziet de dagelijkse bezigheden. Zo word alles in goede banen geleid. Kortgezegd is hij of zij bezig met het aansturen van de afdeling, het ontwikkelen en implementeren van de doelen, procedures en beleid. Hij of zij wijst taken toe aan medewerkers, optimaliseert de werkwijzen, stelt regels en prioriteiten op en legt deadlines vast.

Een IT-Manager staat dan ook nauw in contact met de andere managers of directieleden. Hoewel de functie van een IT-Manager en een Lead Developer soms op elkaar lijken, is het grootste verschil dat een Lead Developer zelf onderdeel is van het development team en dus vaak mee programmeert. Bij een IT-manager is dit niet altijd het geval.

Wat doet een .NET Consultant?

Een van de functies binnen .NET development die je ook veelvuldig tegekomnt is die van een .NET Consultant. Een .NET consultant werkt intern binnen een organisatie of bij een consultancy bureau op projectbasis voor diverse klanten. Je kunt de rol van een consultant omschrijven als die van een analist. Afhankelijk van jouw expertise analyseer, controleer en evalueer je IT-systemen. Niet alle bedrijven hebben zelf de technische kennis in huis om bepaalde keuzes te maken en zijn daarom op zoek naar externe professionals die ze daarbij helpen. Zo help je de bedrijven op weg, zodat digitale werkprocessen worden geoptimaliseerd.

Als Consultant kun je je natuurlijk binnen diverse gebieden specialiseren. Zo kun je bijvoorbeeld advies geven op het gebied van privacy en security en beoordeel je of de digitale omgeving van een bedrijf wel veilig genoeg is. Of ben je .NET Software Consultant en adviseer je een bedrijf op het gebied van nieuwe software. Het is dus wel van belang dat je communicatief sterk bent en dat je het leuk vindt om met diverse afdelingen, teams of partijen te schakelen. Soms train je bijvoorbeeld zelfs het personeel van een bedrijf in het gebruik van een nieuw systeem.

Wat doet een Scrum Master?

Een werkwijze die binnen .NET development veel wordt toegepast is Scrum. We hebben eerder een blog geschreven over wat deze werkwijze precies inhoudt en deze vind je hier. Omdat binnen een Scrum Team diverse functies samenkomen, waaronder Frontend Developers, Backend Developers en een Product Owner, noem je een scrum team ‘’multidisciplinair’’. Aan het hoofd van zo’n team staat de Scrum Master. Zijn/haar belangrijkste verantwoordelijkheid is dat de Scrum methode op de juiste manier moet worden uitgevoerd door de teamleden.

Daarnaast bepaalt de Scrum Master het proces, reguleert hij het werktempo en plant hij geregeld reflectiemomenten in met het team. Je kunt deze rol eigenlijk zien als een soort mentor/coach die er voor zorgt dat iedereen weet wat er moet gebeuren en goed functioneert.

Ben je naar aanleiding van bovenstaande blog nieuwsgierig geworden naar een van deze functies binnen .NET Development? Neem snel zelf een kijkje tussen alle .NET developer vacatures of neem contact op met een van onze Recruitment Consultants en laat je adviseren.

Meer artikelen